Handledning

HANDLEDNING

 Från metod- och ärendehandledning inom familjerätt till psykosocial handledning med gestaltande, visuella och kreativa metoder. Alltifrån handledning av enskilda till grupper.

Stolar inför grupphandledning

Tankar runt handledning

"Handledningsrummet (oavsett om det är fysiskt eller online) ser jag som en möjlighet att tillsammans med gruppen utforska det konkreta arbetet med klienter, hitta nya infallsvinklar i behandling och /eller bedömningar och inte minst hur det påverkar er, såväl enskilda som grupp. För mig som handledare är det självklart att även ha ett fokus på gruppen som sådan. Det finns också möjlighet att välja handledning med ett mer medvetet fokus att utveckla gruppen som team.


En viktig grundsyn i min handledning är att se till sammanhanget, vilket gäller på alla nivåer från lagstiftning, organisation till mötet med den enskilde klienten och hur det påverkar den handleddes känslor och tankar. Viktigt är också att den handledde känner en tilltro till sin egna förmåga och möjlighet att utvecklas i sin yrkesroll. Ord som ”inspiration” och ”drivkraft” är viktiga. Reflektion omgärdar allt.


I handledningsrummet växlar vi mellan samtal och olika visuella, gestaltande, kreativa metoder. Vårt arbete med människor är viktigt och innehåller ofta ett stort mått av allvar. Därför behöver vi också utrymme för lekfullhet och humor när det passar."

Inför intresse för handledning träffas vi på ett möte, fysiskt eller online, för att fritt diskutera era respektive mina tankar runt handledningen och ser hur det kan matcha. Mötet är kostnadsfritt.  

Om handledning i psykosocialt arbete

Om handledning - ärendehandledning

I ärendehandledning är ofta själva arbetsuppgifterna i fokus och hur man handlägger. Inom familjerätt handlar det om kommunal familjerätt såsom yttranden, vårdnad-, boende-, umgänges-utredningar, samarbetssamtal, umgängesstöd,  fader- och föräldraskapsutredningar, adoptionsutredningar etc.


Hur man gör konkret, praxis, viktiga avvägningar och hur man kan hantera komplicerade ärenden. Det är också relevant hur man som handläggare påverkas av arbetet och de olika klienter man möter.

Grupphandledning

Micaela Hoppe är utbildad handledare i psykosocialt arbete vid Marie Cederskiöld högskola 2017 - 2018, 30 hp. Under 2024 genomför hon en kompletterande kurs om ytterligare 15 hp. 


Micaela Hoppe ingår i styrelsen för Svensk Handledarförening i psykosocialt arbete sedan 2021. 

Om handledning - processhandledning

I psykosocial processhandledning har man de inre processerna i fokus; vad som händer inuti de handledda i deras arbete i mötet med klienter och hur påverkas de av det som sker i arbetsgruppen.


Hur påverkar vi varandra i arbetsgruppen? Vad sker uttalat och outtalat? Grupprocesser är kraftfulla och det kan vara värdefullt att bli medveten om dem.


Processhandledningen är en viktig möjlighet för avlastning i svåra klientärenden, uppmärksamma hur arbetet påverkar de handledda, med de projiceringar och parallellprocesser som kan uppstå. Likaväl är det en möjliggörare för att hitta nya vägar framåt och uppmärksamma omedvetna mönster.


I processhandledning finns möjlighet att arbeta mer medvetet med gruppen som team och arbetsredskap.