Handledning i psykosocialt arbete

Jag erbjuder handledning inom psykosocialt arbete i olika former – från ärendehandledning inom kommunal familjerätt till processhandledning med fokus på gruppens dynamik.

I min handledning integrerar jag gärna gestaltande, visuella och kreativa metoder för att fördjupa insikter och främja utveckling.

Handledningen kan ges både individuellt och i grupp, anpassat efter era behov.

Handledningssession hos M. Hoppe AB – grupp i samtal kring psykosocialt arbete och teamutveckling

Om handledning i psykosocialt arbete

Processhandledning

I psykosocial processhandledning ligger fokus på de inre processerna – vad som sker inom de handledda i deras arbete och i mötet med klienter. Hur påverkas de av arbetsgruppens dynamik? Hur samspelar vi med varandra? Vad uttrycks öppet, och vad förblir outtalat? Grupprocesser är kraftfulla, och att bli medveten om dem kan vara avgörande för både individ och team.

Processhandledning ger en viktig möjlighet till avlastning vid svåra klientärenden och en djupare förståelse för hur arbetet påverkar de handledda. Här ryms reflektion kring projiceringar, parallellprocesser och känslosmitta – fenomen som ofta uppstår i arbetsrelationer. Samtidigt skapar handledningen utrymme att identifiera omedvetna mönster och hitta nya vägar framåt med ökad insikt och medvetenhet.

Genom processhandledning kan arbetsgruppen utvecklas som team.

Närbild på samtal och reflektion inom processhandledning hos M. Hoppe AB

Ärendehandledning

I ärendehandledning ligger fokus på de konkreta arbetsuppgifterna och den praktiska handläggningen. Inom kommunal familjerätt kan det exempelvis handla om att utarbeta yttranden till tingsrätten, genomföra vårdnads-, boende- och umgängesutredningar, leda samarbetssamtal, arbeta med umgängesstöd samt genomföra faderskaps- och föräldraskapsutredningar eller adoptionsutredningar.

Ärendehandledningen ger stöd i hur arbetet ska utföras, vilken praxis som gäller och hur olika avvägningar och bedömningar kan göras i komplexa ärenden. Samtidigt ges utrymme för reflektion kring hur arbetet påverkar handläggaren – både professionellt och på ett mer personligt plan, i mötet med olika klienter och deras livssituationer.

Grupp i diskussion under en ärendehandledning hos M. Hoppe AB

Mina tankar runt handledning

Jag ser handledning som en möjlighet att tillsammans med er i gruppen utforska det konkreta arbetet med klienter, hitta nya infallsvinklar och reflektera över hur det påverkar er – både som individer och som grupp. För mig som handledare är det självklart att även uppmärksamma gruppens dynamik. Handledningen kan dessutom utformas med ett medvetet fokus på att utveckla gruppen som ett starkare och mer samspelt team.

En central grundsyn i min handledning är att alltid se till helheten – från lagstiftning och organisation till mötet med den enskilde klienten och hur det påverkar er i gruppen. Lika viktigt är att stärka tilltron till den egna förmågan och möjligheten att utvecklas i sin yrkesroll. Inspiration och drivkraft är nyckelord. Reflektion genomsyrar allt.

I handledningsrummet varvar vi samtal med visuella, gestaltande och kreativa metoder. Arbetet med människor är betydelsefullt och ofta präglat av allvar – därför behöver vi också utrymme för lekfullhet och humor när det passar.

Vid intresse för handledning träffas vi på ett möte, fysiskt eller online, för att fritt diskutera era respektive mina tankar runt handledningen och ser hur det kan matcha. Mötet är kostnadsfritt.