Grupp- och teamutveckling

Med medveten teamutveckling kan man skapa en miljö där personalens olika styrkor och kompetenser kan samverka på bästa sätt. I en sådan miljö spirar innovationer och idéer, samtidigt som trivseln ökar.

Att skapa en kultur av ömsesidigt samarbete med grupp- och teamutveckling, innebär att konflikter minskar och motsättningar hanteras konstruktivt, vilket gynnar både arbetet och stämningen på arbetsplatsen.

En välfungerande arbetsgrupp är mer motståndskraftig mot utmaningar och anpassar sig snabbare till olika slags förändringar. Att trivas och inspireras i sitt arbete gör att personal stannar kvar.

Grupputveckling och samarbete hos M. Hoppe AB – personer sammanfogar pusselbitar som symbol för teamwork

Nyckeln till framgångsrika team

I dagens snabbt föränderliga arbetsmiljö kan teamutveckling vara en avgörande faktor för att uppnå framgång. Genom att investera lite tid och resurser kan företag förbättra samarbetet i arbetsgrupperna, öka produktiviteten och skapa en mer positiv arbetskultur. Det blir både roligare och mer lönsamt!

En viktig aspekt av teamutveckling är att skapa en trygg och lyhörd miljö där alla medlemmar känner sig uppskattade och sedda. Nyckeln här är att skapa en öppen och medveten kommunikation inom gruppen.

Kreativ teamutveckling hos M. Hoppe AB – medarbetare samarbetar för att lösa problem och skapa innovation

Att ta gruppen till nästa nivå

Det är här jag kommer in med kunskap, idéer och övningar som sätter igång gruppen på ett bra sätt. Allt anpassas till just den grupp jag möter och det som de behöver för att komma vidare.

För att lyckas är det också viktigt att ha en god, inkluderande kultur på arbetsplatsen, där alla värdesätts. Och just kulturen är ofta svår att få syn på för de som arbetar på ett företag. Den sitter liksom i väggarna och är en del av företagsandan.

Ibland kan det ha smugit sig in en anda som kanske inte är så gynnsam för trivseln och den psykosociala arbetsmiljön.

Här är det värdefullt med någon som kommer utifrån, ställer andra frågor och får igång tankar och reflektioner.

Idégenerering och strategiskt tänkande i team hos M. Hoppe AB – grupputvecklingsmöte

Grupputvecklingspaket

Kontakta mig för att ta ert team till nästa nivå
Är ni redo att utveckla ert team? Oavsett om ni är en ny grupp eller ett etablerat team som har fastnat, finns hjälp att få.

Kontakta mig så kan vi diskutera läget hos er, vilka utmaningar som finns just nu och hur jag kan hjälpa till med grupp- och teamutveckling. 

FÖRELÄSNINGAR

Vill ni förstå hur grupper fungerar och hur man kan förbättra samarbetet? Oavsett om ni söker allmän kunskap om grupper och gruppdynamik eller mer specifikt för t.ex. gruppledare, så har jag föreläsningar som kan passa. Presentationerna är gjorda för att vara både intresseväckande och kul.

När samarbetet är som bäst 
Föreläsningen innehåller väl utforskad kunskap om vad som behövs för att utveckla en grupps samarbetsmöjligheter på bästa sätt. Den är effektiv och brukar rendera många aha-upplevelser och reflektioner från åhörarna efteråt.
Längd: 45 – 60 min. (Kan göras längre och mer innehållsrik med t.ex. övningar.)

Se gruppen! Om grupper och grupprocesser
Under föreläsningen går jag genom grunderna till varför grupper fungerar som de gör, dvs grundläggande gruppkunskap och information om grupprocesser och gruppdynamik. Den passar bra som en grund för efterföljande diskussioner runt vissa teman kopplade till grupper.
Längd: 60 min. (Kan anpassas till specifika teman)

Kontakta mig för mer information.

Symbol för team och samarbete hos M. Hoppe AB – handledning inom grupputveckling

Inspirationsdag

Inspiration & kunskap för bättre samarbete
Vill ni stärka samarbetet inom arbetsgrupperna på arbetsplatsen och få insikter om hur grupper fungerar? Jag erbjuder en inspirationsdag fylld med teori, kul praktiska övningar och aha-upplevelser.

Dagen är är gjord för att vara intresseväckande och passa alla. Den anpassas efter antal deltagare och era specifika behov.

  • Längd: 2–4 timmar.
  • Syfte: Att väcka nya idéer och stärka samarbetet.
  • Uppföljning: Ett återbesök ingår för att följa upp Inspirationsdagen.

 

Kontakta mig för mer information.

Nystart

För nya grupper

Få en stark start för nystartade team! Att få in medvetenhet om team-utveckling redan från början ger en kanonstart! På så vis kan man hålla jämna steg med de olika gruppstadier som gruppen kommer att genomgå och lära sig hur man använder dem konstruktivt.

Gruppen får verktyg för att utveckla sitt samarbete på bästa sätt och ges de bästa förutsättningar till att utvecklas till ett effektivt team, med en hög grad av självständighet och minskat behov av externt ledarskap. Att vara med att bygga upp och ingå i ett effektivt team beskrivs av berörda som mycket inspirerande och lärorikt.

NYSTART innebär att jag följer gruppen över tid och ni får genom mig:

  • Verktyg för effektivt teamarbete.
  • Strategier för att hantera utmaningar.
  • Förutsättningar att skapa ett självständigt och högpresterande team.

 

Kontakta mig för mer information.

Nystart - Special

För etablerade grupper

Vill ni stärka ett redan etablerat team och göra dem mer självständiga? För etablerade grupper som vill utvecklas mot mer självledarskap och ökat internt samarbete, erbjuder vi skräddarsydda lösningar som minskar beroendet av en extern chef. Här får ni verktyg för att stärka teamets ledarskapsförmåga och skapa en hållbar kultur av intern samverkan.
Resultatet? Ett mer autonomt och effektivt team, som kan hantera sina egna utmaningar och växa vidare.

NYSTART innebär att jag följer gruppen över tid och ni får genom mig:

  • Verktyg för effektivt teamarbete.
  • Strategier för att hantera utmaningar.
  • Förutsättningar att skapa ett självständigt och högpresterande team.

 

Utifrån att gruppen redan existerar har programmet en högre grad av skräddarsydd lösning.

Kontakta mig för mer information.

Grupp firar framgångsrikt teamwork och handledning hos M. Hoppe AB

SAMARBETSLYFTET och OMSTART

Lös upp låsningar
Två program med snarlik agenda. De riktar sig till redan existerande arbetsgrupper som behöver hjälp att komma framåt och utvecklas. De har fastnat på något sätt och samarbetet inom gruppen känns tungt. Gruppen behöver få inspiration och hitta nya perspektiv.

Samarbetslyftet

SAMARBETSLYFTET innebär att vi tittar på hur det ser ut idag, samtidigt som vi blickar framåt för att komma ur eventuella låsningar och hitta ett konstruktivt samarbete och tillvägagångssätt.

Omstart

OMSTART är snarlikt SAMARBETSLYFTET med skillnaden här att man verkligen försöker få en omstart med gruppen, som om den vore ny.

Båda programmen hjälper grupper att förbättra sitt samarbete. Kontakta mig för mer information.

Teamrehabilitering

Lös upp låsningar och konflikter
Har er grupp större problem, som djupgående konflikter och /eller allvarliga samarbetssvårigheter?

TEAMREHABILITERING är för grupper som behöver mer omfattande hjälp för att lösa konflikter, återuppbygga förtroendet och hitta tillbaka till ett konstruktivt samarbete. För dessa grupper är situationen mer komplex och anpassningar behöver göras direkt kopplat till den aktuella gruppen.

Vi arbetar skräddarsytt för att lösa de specifika utmaningarna i er grupp och återställa förutsättningarna för framgångsrikt teamarbete.

Kontakta mig för mer information.

Stöd till ledare

Du som leder en grupp – vem stöttar och coachar dig?
Att leda andra är meningsfullt och viktigt, men kan också vara krävande. Att få stöd som ledare är angeläget, så att du kan växa i din roll, hantera utmaningar och bygga en starkare grupp.

Vi planerar en kurs i modigt ledarskap som kommer att hållas under hösten 2025 i Stockholm och senare även i Värmland.

Möjlighet finns också för ett mer personligt stöd direkt från mig.

Kontakta mig för mer information.

Vanliga frågor om grupp- och teamutveckling

I grupper sker kommunikation på många plan, varav flera är outtalade och ofta omedvetna. Oavsett hur man kommunicerar med varandra så påverkas alla i gruppen av kommunikationen och hur den går till.

Min erfarenhet är att grupper mår bra av att prata om gruppen som form och ge det ett mer medvetet utrymme. Då ökar tryggheten i gruppen och därmed både
arbetsglädje och energi.

Utifrån mångårig erfarenhet av arbete med olika grupper, som befunnit sig i
olika utgångslägen och stadier, har jag utarbetat olika metoder och övningar. Jag anpassar alltid arbetet till hur jag uppfattar vad som passar den aktuella gruppen bäst.

Mitt sätt att arbeta är konkret, jordnära och med en varm respekt för alla berörda. Jag lägger gärna in olika kreativa moment och växlar nivå i rummet. Det finns utrymme för såväl skratt som allvar.

Kul att ni har högt i tak! Då låter det som att det finns utrymme för olika åsikter
att stötas och blötas öppet på ett bra sätt. När detta fungerar så är det verkligen
toppen för såväl medarbetarnas trivsel som kreativitet och nytänkande. Men ibland kan man vara lite hemmablind.

Den psykosociala arbetsmiljön är en färskvara och det är inte ovanligt att företag kan fastna i bilden av sig själva som att man har högt i tak, för att det var det en gång i tiden. Och även om företaget /gruppen fungerar väl idag, så betyder inte det att det inte finns ytterligare potential att utvecklas i positiv riktning.

Grupper genomgår olika utvecklingsfaser, som är mer eller mindre förutsägbara. Dessa faser är lika över hela världen, oavsett vilken tid eller kultur vi
lever i. Ämnet är väl utforskat.

När en grupp är nybildad genomgår de normalt en trivsam och positiv fas då de lär känna varandra. I den andra fasen, som kommer därefter, blir åsiktsskillnader tydliga i gruppen. Susan Wheelan (en etablerad forskare på området) kallar den andra fasen Opposition och konflikt, vilket berättar en del om innehållet. Denna fas är nödvändig att gå genom för att gruppen ska fortsätta utvecklas i en positiv riktning. Att veta detta och förstå varför och hur det sker gör det avsevärt lättare att genomgå fasen. Rätt hanterad kan det bli en konstruktiv och bra fas, innan man når nästa fas: Tillit och struktur.

Om man som företag eller organisation är osäker och vill börja i liten skala
innan man bestämmer en eventuell fortsättning, så har jag erbjudanden i form av lättillgängliga föreläsningar eller inspirationsdagar, som kan fungera som en
fristående aktivitet under en personaldag eller ett personalmöte.

Grupputveckling fokuserar på att förbättra gruppens dynamik och samarbete,
medan teamutveckling normalt används för att mer målinriktat stärka teamets
prestationer. Begreppet ”effektiva team” syftar på detta.

Eftersom båda orden används ute på företag och i organisationer och man ofta
lägger samma betydelse i dem så använder jag greppen synonymt (med undantag för ”effektiva team”, som har en särskild innebörd).

I ett effektivt team tar alla i gruppen gemensamt ansvar för det arbete som ska
utföras och ser till att skapa och bibehålla en tillåtande, kreativ miljö där man tar
tillvara gruppmedlemmarnas olikheter. Resultatet blir ett gemensamt ledarskap, där alla fyller en viktig roll för helheten. Teamet ser själva till att hantera de problem och missförstånd som kan dyka upp.

Ett effektivt team har kommit till fjärde steget av grupprocessens olika faser (enligt Susan Wheelans modell). Möjligheten att nå dit ökar avsevärt om man arbetar medvetet med grupprocessen.

Det varierar från en halvdag till flera månader beroende på programmets
upplägg och mål. Se vilka olika paket som finns här.

Kostnaden beror på programmets omfattning och innehåll. Kontakta oss för en
prisoffert.

Ökad produktivitet, bättre samarbete, färre konflikter och högre trivsel på
arbetsplatsen.